Alles wat je moet weten over kroepoek

Vandaag gaan we het eens hebben over kroepoek! Voor velen is dit de ultieme knapperige sidekick bij een Aziatische maaltijd. Als je ooit hebt genoten van een portie nasi of bami, is de kans groot dat er een handjevol van deze krokante lekkernijen op je bord lag. Maar wat is het verhaal achter deze snack? In deze blog leer je alles over kroepoek, en dit gaat verder dan het gebruikelijke bakje bij de afhaalchinees.

Wat is kroepoek?

Kroepoek is een snack die zijn oorsprong vindt in de Indonesische keuken, bekend om zijn diverse en rijke smaken. Dit knapperige bijgerecht heeft zich een weg gebaand naar de harten (en buiken) van velen, niet alleen in Indonesië maar ook ver daarbuiten. De meest bekende variant in Nederland is ongetwijfeld de garnalenkroepoek. Maar wist je dat er in Indonesië letterlijk honderden soorten kroepoek bestaan? Elke variant die die kenmerkende ‘krp-krp’ geluid maakt bij het breken, valt onder deze categorie.

Hoe wordt het gemaakt?
Nu, wat maakt kroepoek zo uniek? Het begint allemaal met de basis: vis, meestal garnalen, die wordt gedroogd en tot meel vermalen. Dit vismeel wordt vervolgens gemengd met tapiocameel, wat zorgt voor de bindende factor, zodat het mengsel niet uit elkaar valt. Hieruit ontstaat een deeg, waarvan dunne plakjes worden gesneden. Deze plakjes worden gedroogd en daarna gefrituurd tot ze die goudbruine, luchtige textuur krijgen die we allemaal kennen en waarderen.

Kroepoek in Nederland
In de loop der jaren is de populariteit van kroepoek in Nederland sterk toegenomen. Loop een willekeurige supermarkt in en je wordt begroet door een variëteit aan smaken en merken. Van naturel tot exotische smaken zoals bamboe, chili, knoflook & peper; er is een kroepoek voor elke smaakpapil.

Kant en klaar of zelf maken?
Je hoeft niet persé voor kant-en-klare kroepoek te kiezen. Je kunt namelijk ook rauwe kroepoek zelf “frituren”. Je kunt het dan supervers serveren. Misschien niet praktisch om bij elke rijstmaaltijd te doen, maar zeker leuk om eens te doen. Hier kan je verschillende soorten rauwe kroepoek vinden.

Kroepoek in je HelloFresh box?

Ook bij je HelloFresh maaltijden vind je soms een zakje kant-en-klare kroepoek! Deze worden vaak gemaakt van duurzame Noordzeegarnalen! Of kroepoek met zeewier, ook lekker! En HelloFresh biedt soms ook vegetarische kroepoek. Bij gerechten zoals Nasi goreng, kipsaté, tempeh, diverse curry’s en mihoen, vind je vaak een klein extraatje in de vorm van dit knapperige bijgerecht. Dit toegevoegde detail maakt je culinaire avontuur thuis nog completer en authentieker.

  1. Kipsaté zonder stokjes | met pindasaus, gefrituurde uitjes en kroepoek
  2. Tempeh in zoete sojasaus met sperziebonen, wortel en kroepoek met zeewier
  3. Kipfilethaasjes in zoete saus met knoflookrijst met paksoi, gebakken ei, pikante honingpinda’s en kroepoek met Noordzeegarnalen
  4. Luxe Thaise curry met garnalen en kippendij met wortel, paprika en kroepoek
  5. Nasi goreng met zelfgemaakte kipsaté met satésaus, zoetzure komkommer en vegetarische kroepoek

Vegetarische kroepoek?

Voor wie het nog niet wist: ja, er bestaat een plantaardige variant van onze geliefde kroepoek. Super voor iedereen die geen vis eet, maar toch dat krokante genot niet wil missen.

👉 Bekijk ook ons overzicht met vegetarische maaltijdboxen

Hoe zit dat dan? Nou, in plaats van garnalen of vis te gebruiken, gaan we de plantaardige tour op. We pakken ingrediënten zoals noten, peulvruchten, paddenstoelen, of zelfs zeewier. Dat wordt dan de basis van de kroepoek. Gooi dat samen met tapiocameel, wat een fantastisch bindmiddel is (plus, het zorgt voor die heerlijke crunch), en je hebt je deeg.

Maar hoe maak je van dat deeg nou kroepoek? Simpel: mengen, rollen, snijden, drogen, en dan hup, de frituur in. Dit drogen kan op verschillende manieren: in de zon, in een oven op laag vuur, of met een dehydrator. Als die dunne plakjes eenmaal droog zijn, frituur je ze tot ze lekker luchtig en krokant zijn.

En voilà, je hebt vegetarische kroepoek. Perfect voor bij de borrel, als snack, of naast je favoriete Aziatische gerecht. Het mooie is dat dit helemaal past in een plantaardige lifestyle. Geen vis, geen probleem! Plus, je draagt ook nog eens een steentje bij aan het milieu. Dus, voor iedereen die dacht dat kroepoek altijd uit de zee moest komen: er is een heerlijk alternatief. Probeer het eens uit, misschien ga je het nog lekkerder vinden ook!

Hans

Ik test regelmatig nieuwe maaltijdboxen en schrijf hier reviews over. Daarnaast houd ik het laatste nieuws nauwlettend in de gaten. Een nieuwe box, of een andere update? Dan vind je dit terug in mijn blogs!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *