Toekomst van koken met een maaltijdbox
Het is erg leuk om na te denken over de volgende stappen die maaltijdbox aanbieders kunnen nemen om de ervaringen die klanten met hun producten hebben te verbeteren. De app’s van de maaltijdbox leveranciers zullende de komende jaren flink meer content gaan bieden. Niet alleen statisch, ook dynamisch. Wat te denken van virtueel koken? Of artificial intelligence, voice en communities. In deze blog geven wij onze mening en visie op de toekomstige innovaties die wij verwachten.
Virtual Reality
Met behulp van virtual reality kunnen maaltijdboxen je in staat stellen bijvoorbeeld live mee te kijken met iemand die hetzelfde gerecht maakt, of de maaltijd levensecht te bekijken. Zo krijg je meer gevoel bij de ingrediënten en wordt het koken een stuk leuker en leerzamer. Daarnaast zal ook het bestellen meer een experience kunnen worden met virtual reality. Door de maaltijden echt voor je te zien, maak je misschien andere keuzes uit de recepten. Het wordt zo nog een groter feestje om wekelijks je recepten te kiezen.
AI Receptkeuze
Op dit moment zijn partijen al bezig met het personaliseren van de recepten op basis van je voorkeuren uit het verleden. Toch hebben aanbieders als Marley Spoon en HelloFresh qua artificial intelligence nog een hoop te optimaliseren. Invloeden als het ‘seizoen’ en ‘onverwachtse feestjes of vakanties’ maken het model nog wel eens onbetrouwbaar. Supermarkten als Picnic en Albert Heijn worstelen daar ook dagelijks mee. Het doen van aanbevelingen voor receptenkeuze zal in de toekomst stukken nauwkeuriger en persoonlijker worden. Wellicht zelfs zo customizable dat iedereen andere gerechten kan kiezen, in plaats van een standaard lijst met 15 maaltijden voor alle klanten.
Voice
Op dit moment zijn er binnen de app van bijvoorbeeld HelloFresh al opties om te integreren met Voice. Spraakopdrachten kunnen een hoop tijd besparen doordat je efficiënter werkt. Laat dit nu net een van de doelstellingen van HelloFresh zijn; “meer tijd overhouden voor andere dingen”. Op dit moment kun je binnen de app bijvoorbeeld een recept laten voorlezen, vooruit bladeren of terug gaan naar het begin van het recept. Ook kan je via IOS12 (iPhone / iPad) al door middel van Siri de recepten in je volgende box laten voorlezen. Daarnaast zit er met Voice een spraakcommando ingebouwd om direct recepten te kunnen kiezen & wijzigen. Dit is allemaal nog heel erg basic, maar voor de komende jaren verwachten wij hier veel van.
Communities
Wat we persoonlijk nog missen op dit moment zijn de communities binnen de maaltijdboxen. Het is vooral nog 1 op 1 contact tussen de klanten van foodboxen en de aanbieder zelf. Veel mensen die houden van koken vinden het ook leuk ervaringen te delen met anderen. Op Facebook gebeurd dit al, echter kan deze dialoog ook worden getrokken naar portalen van de box-aanbieders. Zo kan er ook gemakkelijk informatie worden uitgewisseld, foto’s en video’s gedeeld, tips en tricks worden geven en ga zo maar door.
De toekomst van de maaltijdbox
Los van alle technische ontwikkelingen is de samenleving ook aan verandering onderhevig. Zo zien we een sterk groeiende trend naar voorkeur voor biologische eten en vegetarische boxen. De grote vraag is natuurlijk; hoe lang zal het nog duren voor we sprinkhanen of meer nieuwe vleesvervangers in de boxen gaan aantreffen? Met een toenemende groep ouderen zullen zal er ook meer vraag komen naar boxen voor senioren. Ouderen die nog niet aan de kant-en-klaar maaltijden willen, maar waarbij het koken moet worden versimpeld. Tijdswinst kan worden gerealiseerd door bijvoorbeeld voorgesneden groente en eenvoudigere recepten.