7 populaire HelloFresh recepten met Bleekselderij
Misschien ken je bleekselderij als die knapperige groene stengel in je salade of als die stok die je met moeite door je sapje propt. Maar wat weet je écht over deze groente? Tijd om de waarheid boven tafel te krijgen in deze blog: wat is bleekselderij, hoe komt het in je keuken en wat kun je ermee doen? Diverse maaltijdboxen zoals HelloFresh en Dinnerly bieden wekelijks wel enkele recepten aan met deze groente. Daarom is het belangrijk dat je wel weet wat het is.
Wat is Bleekselderij?
Bleekselderij is eigenlijk een soort selderij, maar dan zó gekweekt dat ‘ie mooi bleekgroen blijft. Die bleke kleur komt doordat de stengels tijdens het groeien worden bedekt of dicht op elkaar worden gezet zodat ze weinig zonlicht krijgen. Resultaat: een mildere smaak, minder bitter dan z’n wilde broertje, de gewone selderij. Bleekselderij bestaat uit stengels die je rauw kunt eten of kunt verwerken in allerlei gerechten. Je kent ze vast van een knapperige snack of als een frisse toevoeging in een stoofpot.
Van kwekerij tot in jouw keuken
Bleekselderij wordt gekweekt in een redelijk gematigd klimaat. In Nederland en België zie je ‘m veel, vooral in de zomermaanden. De plant heeft veel water nodig; het is echt een dorstig ding. Zodra de stelen dik genoeg zijn, worden ze geoogst en verwerkt. Je vindt ze vaak in trossen, strak bij elkaar gebonden in de supermarkt, maar soms ook al voorgesneden in een plastic bakje. De stelen worden trouwens geoogst voor ze echt vol in bloei schieten. Dat houdt ze mals en zorgt ervoor dat ze lekker krokant blijven.
Hoe moet je bleekselderij bereiden?
Heel simpel: eerst even wassen. Er kan nog wel eens wat zand of modder tussen de nerven zitten. Daarna snijd je de onderkant weg – die is vaak wat taai – en kun je aan de slag. Rauw kun je ‘m zo weghappen, bijvoorbeeld met wat hummus of pindakaas (voor wie van hartig en knapperig houdt). Wil je ‘m koken? Dan hoef je ‘m maar een paar minuten in heet water te doen, net lang genoeg om zacht te worden maar nog steeds een beetje bite te houden. In roerbakgerechten voeg je ‘m vaak pas op het laatste moment toe. Niemand zit te wachten op snotterige bleekselderij.
7 lekkerste recepten van HelloFresh
Bleekselderij is een allemansvriend. In de soep? Top. Het geeft een frisse, licht pittige smaak aan je groentesoep of je bouillon. In een salade? Perfect voor de crunch, zeker in combinatie met appel, walnoot en een beetje citroen. In de stoofpot? Ja hoor, bleekselderij geeft net dat beetje frisheid en extra smaak zonder te overheersen. En dan heb je nog de klassieker uit Amerika: buffalo wings met bleekselderij en blauwe kaasdip. Die combinatie werkt omdat de frisheid van de bleekselderij de pittige kip mooi balanceert. HelloFresh heeft een aantal topgerechten waarin bleekselderij echt tot z’n recht komt. Wat dacht je van een Mexicaanse groentesoep met tomaat, kidneybonen en – je raadt het al – stukjes bleekselderij voor die heerlijke crunch? Of een romige prei- en aardappelstoof waarbij bleekselderij zorgt voor de nodige frisheid. En dan heb je nog de pasta met een romige kippenragout en stukjes bleekselderij. De combinatie van romig en knapperig is echt een winnaar. Hieronder vind je mijn persoonlijk favoriete recepten van HelloFresh:
- Gentse waterzooi met kippendij, wortel, prei en bleekselderij.
- Hartige pie van gemengd gehakt met wortel, bleekselderij en tomaat.
- Waldorfsalade met blauwe kaas en walnoot, appel, bleekselderij en rozijntjes.
- Verse pappardelle met kalfsstoof, bleekselderij, rode wijn en pecorino.
- Pittige risotto met bleekselderij en courgette, buffelmozzarella en basilicum.
- Noord-Afrikaanse tomatensoep met gehaktballen, wortel, bleekselderij en parelcouscous.
- Freekehschotel met kipfilet in ras el hanout met bleekselderij, wortel en verse kruiden.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Bleekselderij zit boordevol water – bijna 95%. Dus als je op zoek bent naar hydratatie, zit je goed. Daarnaast bevat het vitamine K, wat goed is voor je botten, en wat vezels die helpen voor de spijsvertering. Het is niet de meest voedzame groente op aarde, maar als onderdeel van een gevarieerd dieet is het een prima aanvulling. Plus, als je op de calorieën let: dit is echt een ‘lichtgewicht’. Je kunt er van blijven knagen zonder schuldgevoel.
Interessante food-weetjes
- Verwerk de bladeren! De meeste mensen gooien de bladeren weg, maar die zijn juist super smaakvol. Je kunt ze bijvoorbeeld door een soep of een pesto mixen.
- Fris bewaren: Wikkel de stengels in aluminiumfolie voordat je ze in de koelkast legt. Zo blijven ze langer knapperig.
- Snij voor gemak: Je kunt bleekselderij alvast in stukjes snijden en in water bewaren in de koelkast. Blijft ‘ie lekker knapperig en je hebt altijd wat klaar om toe te voegen aan een gerecht.